werkmetLef portret Erik Pool

Kan ik er anders naar kijken?

“Een filosofisch consult doet een beroep op het denken van jou en mij. Prikkelende vragen stimuleren het bewustzijn. Hoe komt het dat ik zo denk? Kan ik er ook anders naar kijken? We oefenen in ‘nieuw denken’ binnen jouw kwestie. Wij voeren als gelijkwaardige gesprekspartners een kwaliteitsdialoog. Dat gebeurt op basis van de kracht van de filosofische benadering: leren denken over onze manier van denken. Want niet de wereld en de mensen zitten in je hoofd, maar jouw denkbeelden. Er is geen vooraf bepaald einddoel en toch is het streven glashelder: anders leren denken en met verwondering leren kijken. Dat voegt kwaliteit toe aan leven en werk. Alleen jij kunt beoordelen wat ‘kwaliteit’ voor jou betekent. Een filosofisch consult zet jou in de regisseursstoel en is concreet en logisch. Het gesprek ontwikkelt zich vanzelf aan de hand van de vragen die jij stelt of krijgt voorgelegd. In eigen ervaringen vind je de gespreksstof.”

“Net als jij ben ik door ervaring en scholing gevormd, als professional en als mens. Ik ben getrouwd met Ria. Onze zoon woont in Stockholm. Naast mijn filosofisch werk voor werkmetLef en La Scuola ben ik programmadirecteur Dialoog & Ethiek bij de rijksoverheid. Mijn praktijk-filosofische bagage blijkt in mijn werk zeer behulpzaam.”

Eerder werkte Erik in verschillende maatschappelijke domeinen (profit, non-profit, overheid) en had daar uitvoerende, ondernemende en leidinggevende verantwoordelijkheden in zowel adviserende als leidinggevende en politiek-bestuurlijke functies (statenlid Zuid-Holland). Zijn scholing kreeg hij aan de Academie voor Journalistiek in Kampen, de Erasmus Academy in Rotterdam (transitiemanagement) en de Internationale School voor de Wijsbegeerte in Leusden (filosofische counseling, socratische gespreksvoering, visieontwikkeling in organisaties). Hij is mede-oprichter van het Gilde van Filosofisch Practici en lid van de Vereniging voor Filosofische Praktijken.

“Hoe ik denk en naar het leven kijk, heb ik uitgewerkt in vier boeken over levenskunst. Na ‘Zorg jij goed voor jezelf?’, ‘Voel jij je vrij?’ en ‘Durf jij te voelen?’ verscheen in 2013 ‘Heb jij tijd?’, een beschouwing ‘over kwetsbaarheid en de kunst van het leiderschap’. Met deze essays werkte ik toe naar een overzichtswerk over de kunst van leven en praktische filosofie: Aanwijzingen voor het goede leven. Al schrijvend ontdek ik voortdurend nieuwe dingen, vooral over mijzelf. Daarom schrijf ik graag.”

Bij de rijksoverheid is Erik blijven schrijven, praktisch en filosofisch: in 2017 verscheen ‘Weerwoord en waarheid – essay over tegenspraak in de context van IenM’, in 2018 opgevolgd door het veelgelezen ‘Liefde en leiderschap – essays over tegenspraak, intimiteit en het goede gesprek’. In november 2021 presenteerde hij Macht en moed, ambtelijk vakmanschap en de kunst van het tegenspreken, zijn derde boek in de reeks over tegenspraak. Het vierde boek, een praktijkboek verschijnt in 2023.

Voor al deze boeken verwijzen wij u naar de website van La Scuola.
 
Logobalk werkmetLef zonder tekst